Rensa din dator (Windows)

Med de kostnadsfria verktygen Microsoft Malicious Software Removal Tool, McAfee AVERT Stinger, F-Secure Easy Clean och Norman Malware Cleaner kan du rensa din dator från virus.

Observera att de här verktygen inte är några kompletta antivirusprogram utan att de är samlingsverktyg för borttagning av ett antal definierade virus. Detta innebär att verktygen kanske inte hittar just det, eller de, virus som du är smittad av utan du måste komplettera med ytterligare virusskanning med antivirusprogram efter rensningen.

Så här rensar du din dator:

 1. Hämta hem Microsoft Malicious Software Removal Tool (om du använder 64-bitars Windows 7 behöver du hämta en särskild version, länk finns på Microsofts sida) och McAfee AVERT Stinger till din dator.
  • Det är viktigt att du hämtar hem verktygen i samband med att du ska rensa din dator beroende på att det hela tiden kommer nya virus.
  • Om du vet vilket, eller vilka, virus du har ska du även hämta hem särskilda rensningsverktyg för dessa. Du laddar hem rensningerktyg för enskilda virus på AVG Free Virus Removal ToolsKaspersky Virus Removal Tools och Panda QuickRemover.
  • Om din dator är spärrad från nätet kan du ladda hem verktygen från en annan dator och sedan lägga filerna på disketter eller USB-minne. Glöm inte att virusskanna disketterna eller USB-minnet efter rensningen med ditt vanliga antivirusprogram.
 2. Dra ur nätverkssladden ur datorn!
 3. Stäng av funktionen systemåterställning innan du rensar din dator.
 4. Starta om din dator i felsäkert läge utan nätverk med tangenten F8 vid start av Windows:
  1. Ta bort alla disketter, CD- och DVD-skivor från datorn och starta därefter om datorn.
  2. Starta datorn, eller starta om den om den är på.
  3. Håll ner F8-tangenten när datorn startar om. Du måste trycka på F8 innan Windows-logotypen visas.
   • Om du får "Keyboard error" starta om datorn och vänta lite innan du börjar trycka F8.
   • Om Windows-logotypen visas försöker du igen genom att vänta tills Windows-inloggningsskärmen visas och stänger sedan av och startar om datorn
  4. Välj "Felsäkert läge" med hjälp av piltangenterna.
  5. Tryck på returtangenten.
  6. Om du använder Windows XP ska du efter att valt felsäkert lägen även välja att starta Windows.
 5. Logga in på datorn med ett användarkonto som har administratörsrättigheter.
 6. Om du laddade hem särskilda rensningsverktyg för enskilda virus ska du köra dem innan du fortsätter med nästa punkt, följ verktygens instruktioner.
 7. Starta Microsoft Malicious Software Removal Tool, följ guiden och gör en fullständig sökning.
 8. Starta den nyligen nedladdade McAfee AVERT Stinger.
  1. Om du har fler än en hårddisk lägger du till dem med knappen "Add" i Stingers programfönster.
  2. Starta genomsökningen av din dator med knappen "Scan now".
   • Om inga ändrade inställningar görs reparerar Stinger alla smittade filer.
  3. Avsluta Stinger.
 9. Starta om din dator i normalt läge.
 10. Logga in på datorn med ett användarkonto som har administratörsrättigheter.
 11. Anslut nätverkssladden
 12. Hämta och kör F-Secure Easy Clean, följ guiden.
  • Eventuellt kommer F-Secure Easy Clean behöva starta om datorn för att slutföra borttagningar av infektioner. Om du behöver starta om logga in på nytt med ett användarkonto som har administratörsrättigheter och kör därefter F-Secure Easy Clean igen.
 13. Hämta och kör Norman Malware Cleaner.
  1. Se till så att alla hårddiskar finns bland "Scan areas", om inte lägg till dem.
  2. Starta sökningen genom att klicka på "Start scan".
  3. Eventuellt kommer Norman Malware Cleaner behöva starta om datorn för att slutföra borttagningar av infektioner. Om du behöver starta om logga in på nytt med ett användarkonto som har administratörsrättigheter och kör därefter Norman Malware Cleaner igen.
 14. Aktivera systemåterställning.
  • För information om hur du gör, se punkt 3.
 15. Kör Microsoft Update tills det inte finns några fler uppdateringar.
  • Om du använder Microsoft Office och inte uppdaterar detta via Microsoft Update ska du även köra Office Update tills det inte finns några fler uppdateringar.
  • Glöm inte att även uppdatera andra program på datorn såsom webbläsare, e-postprogram, chatprogram, videoprogram och dokumentläsarprogram.
 16. För att kontrollera om du är smittad av något annat virus än de som samlingsverktygen tar bort ska du nu använda flera av de internetbaserade antivirusverktygen finns på sidan Skydda dig och din dator för att skanna, och även rensa, din dator. Var noga med att följa verktygens instruktionerna både om hur du skannar och rensar.
 17. Se nu till så att du har ett fullgott virus- och maskskydd, brandvägg samt skydd mot spionprogram installerat på din dator. Exempel på kostnadsfria skydd för din dator finns på sidan Skydda dig och din dator.
 18. Konfigurera ditt antivirusprogram så att det uppdaterar virus definitionerna automatiskt minst en gång per dag samt det letar igenom datorn efter virus automatiskt minst en gång i veckan.
 19. Om du använde disketter eller USB-minne för att föra över rensningsverktygen till din dator ska du viruskontrollera dem med ditt normala antivirusprogram för att säkerställa att disketterna eller USB-minnet inte bär på virus.
 20. Logga ut och starta om datorn.
 21. Nu är du klar.